Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Joulutalon pihapiiri

Joulutalon pihapiiri

Maisemanrakennusta ja somistelua :)

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Moikka!

Kuten jo vuodesta 2018 on ollut perinteenä, muokattuun Lundby -taloon rakentamani Joulutalo oli myös marras-joulukuun 2022 näytteillä Valpurin Puodissa, Raisiossa. Ja siinä marraskuun nurkilla tuli fiilis, että Joulutalo kaipaisi nyt pientä extraa, joten päätin hieman laajentaa, ja rakentaa talon edustalle tunnelmallista pihapiiriä!

Rakensin pihan pohjan pahvilaatikosta irrotetuista pahvikaistaleista, joita liimasin kaksi päälletysten, jotta pohja on tarpeeksi jämäkkä ja kestäisi painoa paremmin. Piha koostuu kahdesta n. 30 x 60 cm pahvinpalasta, syystä että kahta pienempää pihanpuolikasta on helpompi liikutella ja kuljettaa, kuin yhtä isoa. Tein pihasta hieman taloa leveämmän molemmista reunoista. 

Lähdin liikkeelle pohjapiirustuksella. Piirsin tussilla pahviin alustavan suunnitelman tiestä, sekä tulevien esineiden paikoista (kuten puuvaja, pirttipöytä, isot kivet, puut jne.). Merkitsin paikat myös jäälyhdyille, joihin sisälle tulisi ledivalot. Tämän toteutin tekemällä lyhtyjen kohtiin pahvipohjaan reiät valoille ja muutoin ledinauha tulisi kulkemaan pahvipohjan alla. Rei'istä nostaisin vain lyhtyjen valot pintaan.  


Valojen testaus ja esineiden mallailua...


Kun pohjasuunnitelma oli valmis, liimasin maisemaesineitä paikoilleen kuumaliimalla. Pihaan täydellisesti sopivia kivenlohkareita olin löytänyt muutamia viikkoja aiemmin kirpputorilta. Jäälyhtyinä toimivat lasiset kynttilän pidikkeet, jotka käänsin nurinpäin. Ledivalo nousi pohjasta täydellisesti kynttilälle tehtyyn aukkoon ja valo pääsi loistamaan lyhdyn sisällä.


Varastoihini oli jo jonkin verran kertynytkin pihaan soveltuvia esineitä, mm. tämä puinen mökkiaihio, jonka löysin askarteluliikkeestä -50% alennuksella, koska siitä oli oven saranasysteemi rikkoutunut. Tähän projektiin aihio oli täydellinen, koska ovea ei tarvinnut saada liikkuvaksi, ja puuvajalle oli ehdottomasti tarvetta! Jouluteemaista pienempää esineistöä on joulufiilistelyissäni kerääntynyt itse Joulutalon tarpeista ylikin, ja niitä halusin ehdottomasti hyödyntää tässä projektissa, esimerkiksi pihalle pirttipöydälle katetun talvisen eväshetken muodossa.

Maalasin raakapuisen aihion ensin tummemmalla ruskean sävyllä, jonka jälkeen tuputtelin nurkkiin ja reunoihin hieman valkoista. Lisäksi tein hopeamaalilla sivuseinien vaakalautoihin pienet naulankannat. Täytin vajan puuhaloilla ja liimasin sitten oven paikalleen.


Puiden ja kivien jälkeen kiinnitin paikalleen myös reunojen lumikinokset. Materiaalina käytin harsomaista kangasta. Mistä lie sekin aikoinaan ilmaantunut, saattaa olla jotain pakkausmateriaalia... Kiinnitin kankaan kuumaliimalla ja sen avulla sain tehtyä kinoksiin myös vaihtelevamuotoista pintaa.


Kankaan kiinnityksen jälkeen liimasin lumikinosten reunoille sekä tien laidoille pientä kivirouhetta. Kivirouheen olen myös kirpparilta ostanut, mutta samankaltaista saa ainakin Ikeasta (koristehiekka). Tähän olisi voinut matskut hankkia suoraan pihaltakin, mutta hiekan kaivelu keskellä talvea on hivenen haasteellista ;) 

Kivimurskan liimausten kuivuttua aloitin maalaustyöt. 


Käytin maalaamiseen valkoista akryylimaalia, sekä lisäksi lumipastaa kolojen peittämiseen ja viimeistelyyn. Lumipasta toimii kohovärin tavoin loistavasti 3D-efektien luomiseen. Sen avulla tein myös pihatielle, kiviin ja muualle maastoon pieniä lumikinoksia, sekä puuvajan katon reunoihin lumiefektiä. Viimeistelin lumiset pinnat vielä ripottamalla sinne tänne valkoista kimallehilettä. 


Maalasin myös jäälyhtyjä kevyesti valkoisella akryylimaalilla luodakseni lyhtyihin hieman huurteisempaa pintaa. Tähän olisin halunnut kokeilla huurremaalia tai jääkukkasprayta, mutta koska aikataulu oli rajallinen eikä varastoissani moisia maaleja sillä hetkellä ollut, tyydyin vaihtoehtoon b. Ja hyvät niistä tuli! 

Ajattelin kylläkin tehdä näille jäälyhdyille uuden pintakäsittelyn vielä jossakin kohtaa, jotta saisin pintaa enemmän jäähileiseksi.


Toisen puoliskon pohja valmiina. Nyt lisäämään yksityiskohtia!


Pihan toisella puoliskolla käyskentelevät porokaverukset, jotka sain muutama vuosi takaperin Suuri Snadi -tapahtumassa ylijäämälahjoituksena. Olin aivan riemuissani näistä kavereista, sillä ajatus Joulutalon pihasta oli jo syntynyt ja porot olisivat siihen aivan täydellinen lisä! 

Puuvajan luona hiippailee porojen lisäksi myös pieni tonttu, joka jäi partioimaan vajan ovelle. Seinään nojaavat vanhan ajan sukset ja sauvat. Kiven päälle on rakennettu pieni lumilyhty. Vajan edustalla on halkojentekohommat käynnissä, jotta saadaan vajaan vielä hiukan lisäystä.Kelkalla puut kulkee kätevästi tupaan...


Sitten siirrytään pihan toiselle puoliskolle!


Pihan toiselta puolelta löytyy lisää lumi- ja jäälyhtyjä, sekä talvipäivän kaakaohetkeen katettu pirttipöytä. Penkeillä on pehmeät huovat lämmikkeenä. Tonttuja siellä jo näkyykin olevan kärkkymässä pöydän herkkuja!

♡ 


Tässä vielä kokonaiskuva Joulutalon ja pihan kombosta. Kuva on otettu Valpurin Puodissa 11/2023 valmistellessani taloa näytteille. Kahdesta osasta koottu piha sulautui sujuvasti yhteen lumipastan avulla. Kuvassa piha odottaa vielä "sisustamista" :)


Nyt olen esitellyt Joulutalon pihan sellaisena, jollaiseksi se nyt alkuunsa muotoutui. Ajatuksenani on kasvattaa pihaa edelleen ja lisätä sinne muitakin rakennuksia jne., mutta paljastan niistä sitten lisää aikanaan. Mahtaako talo kaikkine lisäosineen sitten enää Valpurin Puotiin mahtuakaan? :D

Jos olet kiinnostunut Joulutalon rakennusvaiheista, olen kirjoittanut aiheesta lisää vanhaan blogiini. Klikkaa sisään TÄSTÄ.

Toivon, että viihdyit mukana! Olisi kiva, jos jättäisit visiitistäsi maininnan kommenttikenttään ♡ 

Ensi kertaan!

 

Jätä kommentti