Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

NUKKETALON REMONTTI / osa 2

NUKKETALON REMONTTI / osa 2

Lautaa lattiaan ja maalia kattoon!

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Moikka!

Nyt kun talo on takaseinää ja lattiatasoa lukuun ottamatta täydellisen osina, on aika aloittaa varsinainen remppa ja pikkuhiljaa samalla talon kokoaminen.


Aloitin työt lattia- ja sisäkattojen putsaamisella. Lattioihin oli jäänyt vielä jonkin verran silikoniliiman jäämiä irrottamistani laminaatin paloista, joten poistin ne pienellä metallilastalla. Imuroin pinnat ja pyyhin vielä kostealla rätillä loput hienopölyt nurkista. 


Talossa on kaikkiaan kolme kerrosta; alakerta, yläkerta ja vintti, joten irrotettuja kerroslevyjä on siis kaksi, ja alakerran lattialevy on niistä ainut nyt paikallaan oleva. Puhdistin samalla myös talon pohjan, jossa oli kiinni kalustepehmikkeet. Ne olivat hyväkuntoiset, joten jätin ne paikoilleen. Talo myös painaa aikalailla, joten pehmikkeet on hyvä olla, jotta taloa voi myöhemmin käännellä pöytäpintaa naarmuttamatta.


Käänsin ylempien kerrosten lattiatasot nurinperin ja maalasin sisäkattopuoliskot valkoisiksi. Maalasin ekan maalikerroksen Yixiang -merkkisellä akryylimaalilla, jonka olin ostanut jo aiemmin, ja ajattelin käyttää sen pois, ennen kuin otan uudempia purkkeja käyttöön. Halusin kuitenkin testata isolle pinnalle vastikään verkkokauppaani myyntiin tullutta ArteDecon valkoista akryylimaalia, ja maalattuani sillä pienen osan levyä, alkoi vähän harmittamaan, etten käyttänyt sitä heti alusta asti! 


1. kerros maalattu: Vasemmalla Yixiang, oikeapuoli Arte Deco


ArteDecon maali on Yixiangiin verrattuna koostumukseltaan juoksevampaa, tasaisemmin levittyvää, ja huomattavasti nopeammin kuivuvaa, joten uutta kerrosta pääsee maalaamaan suhteellisen ripeästi. Kuivunut pinta on tasainen ja kermamaisen matta. Tuotetekstissä sanotaankin, että kuivuneessa pinnassa ei näy siveltimen vedon jälkiä, ja todettakoon nyt, että Yixiangiin verrattuna tämä kyllä pitää paikkaansa. Värisävy on kirkkaampi valkoinen kuin Yixiang, joka taittaa hieman luonnonvalkoiseen. Tämä on tietysti makuasia, minkälaista sävyä halutaan lopputulokseksi, mutta ArteDecon valkoinen todella ON valkoinen. Tällaista ”aakeetalaakeeta” pintaa maalatessa maalien erot huomaa selkeästi. Yixiang ei ole kertalaakista peittävä maali, vaan pinta jäi huomattavasti epätasaisemmaksi, ja vaatii useamman maalikerroksen. Maalasin kattojen pinnat lopulta kolmeen kertaan; eka kerros Yixiangia ja kaksi ArteDecoa. Väitän, että pelkästään ArteDecolla olisi max kaksi kerrosta riittänyt. Oon siis aivan supertyytyväinen siihen, että valitsin ottaa itselleni aiemmin tuntemattoman ArteDecon maaleja askartelutuotevalikoimaani, sillä se on kyllä todella hyvä maali ja hintansa väärti! Maali on vesipohjainen, ja tuoksultaan hyvin mieto (oon tosi herkkänenäinen). 

Maalasin kattopinnat leveällä, pehmeällä siveltimellä, ja voi olla, että telalla olisi saanut Yixianginkin kanssa tasaisempaa jälkeä… Kokeilemallahan selviää; jokainen tekee tavalla, joka itselle parhaiten sopii :)


Valmista - ja valkoista - tuli!


LATTIAN TEKOON!

Kun sisäkatot oli maalattu, aloin päällystää alimman kerroksen lattiaa. Vielä ei ole aika paljastaa, mitä talon huoneisiin on tuloillaan, mutta tyyliin sopii täydellisesti kunnon puulattia! Ostin Biltemasta pussillisen sytykepuutikkuja, joista saa kyllä todella makeen lattian tehtyä! Olen kuullut näitä paljon käytettävän juuri nukkekotihommissa, mutta en vielä tätä ennen ollut näitä itse testannut. 


Olen tähän asti käyttänyt lattian tekoon puurimoista tehtyjä pöytätabletteja (joita löytää mm. kirppareilta!). Jotkin puurimatabletit saa purettua todella helposti irrallisiksi ”laudoiksi”, joten oivaa lautatavaraa on mahdollista saada sekä pienellä rahalla, että pienellä vaivalla. Tällaista lattiaa on mm. Neliapilan ruokasalissa, jossa käytin tummia rimoja. Pinta on minusta sellaisenaan kaunis, joten en käsitellyt pintaa lainkaan.


Nukkekoti Neliapilan ruokasalin lattia on puisesta pöytätabletista purettua rimaa.


Näiden ohella olen käyttänyt myös erikokoisia jätskitikkuja, jotka ovat myös tosi käteviä paitsi lattian, myös esim. selkänojien/sängynpäätyjen, aidan, taikka vaikka puutarhan kukkapenkin reunuskoristeiden tekemiseen! Jätskitikkuja on muuten tulossa myyntiin myös omaan verkkokauppaani tässä kevään mittaan, ja niitä on saatavilla useampaa eri mittaa ja leveyttä!


Neljän Tuulen Kerrostalon erään asunnon makuuhuoneessa on leveistä jätskitikuista tehty lattia.


Kävin tänään hakemassa Puuilosta hieman remppatarvikkeita, esim. tämän pienoissahan, jolla saan oivasti pätkittyä lattialankut mittaansa. Nyt tuli aivan viimeistään todellinen tarve tälle kätevälle pienelle työkalulle, enkä kyllä tiedä miten olen aiemmin selvinnyt näistä hommista ilman tätä! Samalla reissulla ostin sahaan myös varateriä, sillä jos niitä ei oo, niin silloin varaterää ainakin aivan varmasti tarvitsee :D


Ensin mittasin tulevan väliseinän paikan ja laskin lattiaan tarvittavan lankkujen määrän sen mukaan. Pätkin laudat mittaansa ja sommittelin ne alustavasti paikoilleen. Lautoja (eli puutikkuja) kannattaa zoomailla etukäteen hiukan, sillä ne saattavat olla hieman eri levyisiä tai paksuisia ja niissä on myös tietysti sävyeroja. Poimin pussista tähän lattiaan tummempia yksilöitä. Niissä on jo valmiiksi niin kaunis sävy, että jätän niiden maalaamisen sikseen, ja lattia saa olla ns. luonnontilassa. Nämä sytyketikut ovat noin kolme kertaa paksumpia kuin jätskitikut, ja nyt kun tämän rempattavan taloni ovissa on aiemmin ollut melko korkeat kynnykset, nämä lankut nostavat lattian korkeutta sopivan paljon, ja näin madaltavat kivasti kynnysrajaa. 

Kynnys ennen lattian asennusta...

... ja asennuksen jälkeen.


Kiinnitin lankut Tacky Glue -liimalla. Se on vesiohenteinen, hajuton ja nopeasti kuivuva liima, joka sopii erityisen hyvin juuri mm. puurimojen kiinnitykseen, sekä muille huokoisille pinnoille, myös joillekin muovilaaduille (tämä kannattaa etukäteen testata).

Yhtä lailla hommassa voi käyttää kuumaliimaakin. Se on tosi kätevä ja sille on paikkansa, mutta itse suosin tässä kohtaa ennemmin ns. normiliimaa, kun liimaan puuta puupohjalle. Pitävyys on kokemukseni mukaan parempi. Joskus kuumaliima voi ajanmittaan menettää pitävyyttään ja rimat alkaa repsottelemaan, tiedä sitten lieneekö silloin vika liimassa vai liimaajassa ; ) Toki tähän vaikuttaa paljon myös se, millaiselle pinnalle liimaa on käytetty.

Tunnustettakoon, että Erikeepperiä en ole käyttänyt enää vuosikausiin, kun löysin Tacky Gluen. Viimeksi mainittu mm. kuivuu monta kertaa Erikeeperiä nopeammin. Tacky Glueta on nykyään olemassa useampaakin eri sorttia. Omasta kaupastani löytyy tällä hetkellä kaksi nopeasti kuivuvaa, koostumukseltaan hivenen juoksevampaa Tacky Glue -liimaa, jotka ovat erinomaisia kaikille huokoisille pinnoille, kuin myös joillekin muovipinnoille. Korttiaskartelussa tää on aivan lemppari, ja kätevän suuttimen ansiosta liimaa saa annosteltua tarpeen mukaan, vaikka ihan pieniä tippoja kerrallaan. Tacky Glue -liimaperhe tulee myös lisääntymään omassa verkkokaupassani tämän kevään aikana, ja myös tässä lattian kiinnityksessä käyttämääni liimaa on tulossa valikoimaan ♡


Alakerran isomman huoneen valmis lattia.


Alakerran pienemmän huoneen lattian asennus käynnissä.


Valmista tuli!


Yhteenvetona totean, että oon todella tyytyväinen lopputulokseen, niin kattojen kuin lattiapintojenkin osalta! Seuraavaksi onkin aika alkaa tapeteeraamaan alimman kerroksen huoneita! Jee! Toki minullahan on mielessä yksi idea huonekorkeuteen liittyen, ja jos päätän sen toteuttaa, se täytyy tehdä ennen tapetointihommia... 

Raportoin aiheesta lisää taas, mahdollisimman pian! Nyt minulla alkaa myös pääsiäisminiatyyrien teko, joten remppailen sen mukaan, miten aikataulut antaa myöden.

Iloa ja hyvää mieltä Sinulle ♡
Jätä kommentti