Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

NUKKETALON REMONTTI / osa 3

NUKKETALON REMONTTI / osa 3

Tapetointia ja oven asennusta

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Moikka!

Talon remppa jatkuu, ja tällä kertaa touhustan sen ensimmäistä huonetta kuntoon. On kyllä aivan ihanaa taas parin vuoden tauon jälkeen tehdä minitaloremppaa, tähän jää aivan koukkuun ja kellon kulkua ei edes huomaa tapeteeratessa ja suunnitellessa seuraavaa siirtoa :D 

Tosiaan viimeksi jäimme tilanteeseen, jossa talosta on paikallaan vain takaseinä ja lattia, jonka viimeksi laudoitin. Lattian teosta voit lukea lisää viimekerran postauksestani.

Useita käyttämiäni materiaaleja on myytävänä Miniatyyrimaailman verkkokaupassani. Linkit niihin löydät postauksen alareunasta! :)


Tällä kertaa otin ensimmäisenä käsittelyyn alakertaa jakavan väliseinän. Tämä talo on alunperin 1:12 -kokoluokkaa, mutta koska olen vannoutunut pienemmän mittakaavan, eli ns. Lundby-koon fanittaja, muokkaan tämänkin talon mittakaavaan 1:16 / 1:18 sopivaksi ;)

Talon huoneissa on korkeutta 18 cm, joten huonekorkeutta piisaa kivasti! Se ei siis mikään huono juttu ole, liian matalat huoneet vasta ahdistavia onkin! :D Laudoituksen myötä huonekorkeus jo hieman madaltui, juuri sen vuoksi valitsinkin materiaaliksi paksummat lattialankut. Mutta väliseinien ovia miettiessä oviaukkojen korkeus pisti silmään. Tässä remppaa tehdessä tulee mieleen ajatus jos toinenkin, joten hetken harkitsin madaltavani ovien (ja huoneen) korkeutta sahaamalla väliseinien alaosista sentin tai puolitoista pois (joka olisi myös ratkaissut vintin portaikon ahtausongelman). Mutta mutta.. Seinien madallus vaikuttaisi tietysti ikkunoiden korkeuteen suhteessa lattianrajaan, ja se olisi muuttunut liikaa ja vähän oudosti. Totesin homman menevän turhan kikkailuksi. Seuraava idea siis käsittelyyn!Oviaukkojen madallusta ja tapetointihommia

Päätin siirtää portaikkopohdinnat tulevaisuuteen ja keskityin oviin. Vanhat ovet olivat muutoinkin olemukseltaan hieman turhan massiiviset, joten päätin muutoinkin rakentaa uudet itse. Ensin kuitenkin madalsin oviaukot ja tein sen balsan avulla. Seinien paksuun on 1 cm, joten leikkasin askarteluveitsen avulla 0,5 mm:n balsasta kaksi sopivan mittaista pätkää, jotka liimasin yhteen. Tadaa!


Sen jälkeen pinnoitin väliseinän kauttaaltaan ruskealla kartongilla. Tämä sen vuoksi, että pinta olisi tasainen tapetoida. En nimittäin löytänyt varastoistani kohteeseen sopivaa vaaleaa, kukkakuosista kartonkista tapettia, joten etsin sopivaisen kuosin internetin ihmeellisestä maailmasta, ja tulostin tarrapaperille. Paperi on niin ohutta, että pinnaltaan paikoin vaurioituneessa seinässä mm. oviaukon madalluksen rajat olisivat näkyneet liian selkeästi. 

Siispä ensin kerros kartonkia alle ja tapetoimaan! Kävisipä oman kodin tapetointi yhtä iisisti :D


Samalla meni muutama lattialankku ovensuusta uusiksi, kun sain idean millainen uusi ovi tähän tulisi... Ovenpieliin tein vielä raamit balsasta. Maalasin ne harmahtavan sävyisellä akryylimaalilla hieman läpikuultavaksi.


Vaalea tapetti huoneeseen olikin täydellinen valinta, sillä vaikka aionkin sähköistää talon, tämän huoneen ikkunat sijaitsevat vain sen etuseinustalla, joten tila on seinien kiinnityksen jälkeen suhteellisen hämärä. Tapetti on kermansävyinen ja siinä on valkoista köynnöskukkakuviota. Sopii aivan täydellisesti tähän tilaan, johon haluan luoda ripauksen menneen ajan tunnelmaa!

Enpä ole muuten vielä avannut, mitä sisältöä taloon on tulossa! Pidän teitä vielä jännityksessä, mutta lupaan, että ensi kerralla paljastan mitä talon huoneisiin on rakentumassa!


Uuden oven tekoon!

Alkuperäisen oven tilalle minulla oli suunnitteilla samanmallinen ovi, mutta tulinkin toisiin aatoksiin, sillä en halunnutkaan perinteisesti avautuvaa ovea. Vanhoilla ovilla testatessa ovi oli jatkuvasti jotenkin tiellä, joten päätin kehittää jotain muuta.

Sitten keksin, että teen liukuoven, joka avautuu vallan kätevästi sivusuuntaan, eikä ole tiellä missään! Jälleen otin käsittelyyn luottomateriaalini balsan, ja aloin työstää ovea.

Leikkasin mittojen mukaisen palan levystä ja sen sijaan, että olisin leikannut erilliset laudat ja liimannut ne takaisin yhteen, vedin laudanraot muovisella muotoilutyökalulla (mm. erilaisten askartelumassojen työstämiseen käytetään näitä). Sillä sai vedettyä rajat niin, etteivät ne mene balsasta läpi. Tein oven 2,5mm:n balsasta ja vaakatason tukipuut 1,5 mm:n balsasta.


Kiinnitin tukipuut ja naulankannat TackyGluella ja annoin kuivua. Sen jälkeen maalasin oven vedellä ohennetulla akryylimaalilla. Balsa maalautuu todella kauniisti, ja läpikuultavasta pinnasta tulee ihanan elävä! Maalin kuivuttua maalasin naulankannat hopealla akryylimaalilla ja elävöitin pintaa lisää tuputtamalla reunoja ja pintaa leimasinmusteella.


Oven kahvat tein ehkä yleisemmin koruaskarteluun tarkoitetuista pienistä metallikiekoista ja pätkästä jämäkkää rautalankaa. Metallikiekot olen tainnut löytää kierrätyskeskuksesta.

Osat kiinnitin toisiinsa koruaskarteluun - ja erityisen hyvin metalliosien liimaamiseen sopivalla Collallin koruliimalla. Tämä liima (strassiliiman ohella) on ehdoton luottoliimani ja sitä on aina oltava hyllyssä! Koruliiman kannattaa antaa hetki "vetäytyä" ennen kuin kiinnittää osat toisiinsa. Liimaa voi laittaa myös molempiin liimattaviin kohteisiin, jolloin hetken vetäytymisen jälkeen osien tarttuvuus toisiinsa on erinomainen. 

Liiman kuivuttua maalasin kahvat mustaksi ArteDecon mustalla akryylimaalilla. Maali sopii hyvin huokoisten pintojen lisäksi myös mm. metallille ja muovipinnoille. 


Seuraavaksi tein liukuovelle "kiskon" ja oveen kiinnitettävät pidikkeet / kannattimet, joiden avulla ovi liikkuu. Tein kiskon balsasta ja kiinnitin sen taakse puoliksi leikatut pienet hamahelmet, jotta kisko on hieman irrallaan seinästä ja ovi pääsee liikkumaan. Maalasin kiskon ja pidikkeet mustaksi. Pidikkeiden teosta unohdin ottaa työvaihekuvia, mutta tein ne mustasta kartongista leikatuista, ja kaksinkerroin taitetuista suikaleista, sekä parista pienestä metallikiekosta, jotka ovat ikäänkuin ovea liikuttavat pyörät. Kartonkisuikaileiden alle (taitekohdasta takaosan puolelle) kiinnitin vielä rautalankaa, jotta pidike / kannatin pitää muotonsa jämäkästi.


Jeee! Ovi paikoillaan! :)


Näkymiä taustapuolelta.


Ja vielä ripaus maalia lattiaan..

Oven paikoilleen asettamisen jälkeen hommat eivät toki jääneet siihen. Viimeksi olin siinä ajatuksessa, että jätän lattiat ns. luonnontilaan, koska sävy on sellaisenaan niin kaunis. Kaunis on, mutta tapettien kiinnityksen jälkeen tulin kuitenkin toisiin aatoksiin, ja testasin maalata lankunpätkän vaaleanharmaalla vesiohennetulla akryylimaalilla. Toimi!

Toimi niin hyvin, että vetäisin kuultoharmaaki koko alakerran lattian ja se valaisi tilaa taas entisestään! Onko sinun mielestä onnistunut sävy? :)

Tässä vasen puoli maalattu, oikealla alkuperäinen sävy.


Näihin kuviin ja tunnelmiin! Ensikerralla taas uudet remppakohteet! :)

Mukavaa viikonloppua ♡


Talorempassa ym. töissäni käyttämäni materiaalit löydät verkkokaupastani:

BALSAT

LIIMAT

MATTAPINTAISET AKRYYLIMAALIT

METALLIHOHTOISET AKRYYLIMAALIT


Jätä kommentti