Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

NUKKETALON REMONTTI / osa 4

NUKKETALON REMONTTI / osa 4

Talon huonejako ja pintaremppaa

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Tervehdys!

Olen nyt viimeiset pari päivää jatkanut talon kunnostamista ja alin kerros onkin valmistunut jo tosi kivasti. Olen tapetoinut pohjakerroksen seinäpinnat ja listoittanut huoneet osittain. Tuonnempana tässä postauksessa kerron näistä vaiheista hieman tarkemmin. 

Mutta nyt heti alkuun tahdon kertoa talon idean ja huonejaon, mitä jänskää taloon onkaan tulossa!Tässä talo on ennen kuin purin sen kokonaan osiin. 

Koska talo on iso ja siellä on isot ja suht syvät huoneet, en alun perinkään ajatellut tehdä siitä aivan tavallista nukketaloa, joka sisältää ne ns. perinteiset huoneet keittiöstä makkariin ja olohuoneeseen. Eräänä keväisenä päivänä sain sitten salamaidean! Aion tehdä taloon miniatyyriversiona jotain, joka on oikeasti olemassa! Tässä huonejako kuvaan merkattuna:


Vinttikerros: 

Koska rakastan joogaa ja sen filosofiaa, aion rakentaa vinttikerrokseen tunnelmallisen joogasalin! Inspiraationa ja esikuvana tässä toimii ystäväni Nooran pitämä joogastudio Dharamshala, joka sijaitsee Turussa. Tilaan tulee pienoiskoossa joogastudioon kuuluvaa tarviketta joogamatoista äänimaljoihin, sekä myös Nooran maalaamaa taidetta.

Pohjakerros (1.kerros):

Vuodesta 2018 alkaen miniatyyriesineitäni on ollut saatavilla verkkokauppani lisäksi myös Valpurin Puodista. Tätä Raisiossa sijaitsevaa puotia pyörittävät Chas -pellavavaatteita valmistava Sari, sekä pienen pipotehtaan, Susan Designin, Susanna. Inspiroituneena tästä vanhaa, lämmintä tunnelmaa huokuvasta suloisesta putiikista, pohjakerroksen isompaan huoneeseen rakentuu siis ihana ja runsas, käsintehtyjen tuotteiden putiikki, Valpurin Puoti! 

Sen vierellä olevaan pienempään huoneeseen tulee Susannan ja Sarin työhuone, sekä kangaskauppa.

Keskikerros (2.kerros):

Keskimmäisen kerroksen tilat eivät vielä toistaiseksi ole varsinaisesti fyysisesti olemassa, mutta ne ovat kyllä olemassa herkullisena visiona mielessäni. Luon ne näkyväksi nyt miniatyyrikoossa ja tulevaisuudessa 1:1 kokoisenakin! 

Pienempään tilaan rakennan unelmieni työhuoneen, jonne tuon paljon juttuja nykyisestä työtilastani, mutta aion muokata huonetta enemmän tarpeisiini sopivaksi, ja lisätä uusia elementtejä, jotka olisi mahtava saada toteen oikeassakin työhuoneessa! 

Työhuoneen viereiseen isompaan huoneeseen avautuu Miniatyyrimaailman kivijalkaputiikki, jonka yhteyteen tulee myös kahvila, jossa on tarjolla siskoni tekemiä leivonnaisia ja muita herkkuja. Kahvila jatkuu sivulle aukeavista pariovista isolle terassille, josta on portaat alas. Terassin alapuolella olevaan tilaan tulee todennäköisesti kukkakauppa.

Koska talon huoneiden muoto on mitä on, en tee tiloista niiden täydellisiä kopioita, mutta sisällytän niihin isolla prosentilla mahdollisimman paljon esineitä ja muuta rekvisiittaa, joita oikeissa 1:1 koon tiloissakin on. Aikamoinen haaste on edessä, mutta veikkaan, että sitäkin hauskempi! 

Ja koska talo on täynnä inspiraatiota kotimaisesta käsityöstä, ihanaa tunnelmaa ja hyvää fiilistä monenmoisessa muodossa, nimesin talon Luovuuden taloksi.

Ja nyt siirtykäämme talon alakertaan, eli tulevan Valpurin Puodin tiloihin, jossa seinät on nyt kauttaaltaan pintarempattu! 

Lähtötilanne oli siis tämä...


Käytin seinämateriaalina Miniatyyriprinttipaperista mustesuihkutulostimella printattuja kopioita, jotta sain tapettia koko seinän tarpeiksi. Paperilajitelman yhden arkin koko on A4, ja tässä tapauksessa se ei riittänyt, eli kopiokoneella määrää sai mukavasti kasvatettua. Tulostaessa tapetin sävy hieman tietysti muuttui (riippuu varmasti tulostimesta, musteen määrästä jne.), mutta olen tulostettuun jälkeen todella tyytyväinen ja pienet sävyerotkaan eivät haittaa, sillä Valpurin Puodin seinissä saakin olla hieman ajan patinaa. Käytin seinien tapetointiin vain tulostettuja versioita. Tulostin printit A4 kokoiselle tarrapaperille, joka on kätevä kiinnittää pintaan ilman liimaa. Liima helposti kupruttaa ohutta paperia, joten tarrapaperin avulla lopputulos on tosi siisti.

Valpurin Puodin seiniin tuli aiemmin asentamani kukkatapetin rinnalle vaaleaa lautakuvioista seinäpintaa (Kuviopaperilajitelma Puukuvio), ja kangaskaupan seiniin ihanaa vintagekuviollista paperia (Kuviopaperilajitelma Vaaleanruskea)Tapettien alle asensin ensin ohutta kartonkia tasoittamaan purkuhommissa syntyneitä seinien epätasaisia kohtia, jotta tapetti asettuu pintaan kauniisti. Kiinnitin mittaan leikatut kartonkipalat seiniin Super Thick Tacky Gluella, joka on erityisvahvaa ja nopeasti kuivuva, erinomainen askarteluliima.

Etuseinien ikkunallisten kohtien tapettipalat kiinnitin ensin sinitarralla seiniin ja merkkasin leikattavat aukkokohdat lyijykynällä. Aukot leikkaantuivat tosi kätevästi askarteluveitsellä, jolla saa suoraa ja siistiä jälkeä. Varsinkin kulmakohdat on usein saksilla hankalat, joten tällä hoituu kätevästi kaikki tarkkuutta vaativat leikkuuhommat. Myös sormiveitsi toimii hyvin yhtälailla!


Veitsen kanssa kätevä on metallinen viivoitin. Itse käytän tässä tehtävässä autotallista bongattua metallista asennuslistaa, joka on osoittautunut oikein käteväksi virallisen viivoittimen sijasta. Ruudutetun leikkuulaudan päällä leikatessa ei viivoittimesta puuttuvat mittamerkinnätkään ole haitanneet.


Haluan luoda rakennukseen vanhanaikaista ja rosoista tunnelmaa, vanhoista tehdas- ja navettarakennuksista inspiraatiota imien. Siitä syntyi idea sahauttaa tähän toiseen, alun perin umpinaiseen päätyseinään molempiin kerroksiin iiiisot ikkunat, ja pinnoittaa tämän päätyseinä ikään kuin se olisi alkuperäispintainen, eli kokonaisuudessaan raakaa kivi-/betoniseinää, vinttikerrosta lukuun ottamatta.

Nykyään kun on tarjolla monenmoisia, upeita betoniseinää jäljitteleviä tapetteja (sellaista saattaa hyvinkin olla tulossa myös omaankin kotiini!), googlehaulla ”Concrete texture” löytyi useampaa herkullista vaihtoehtoa! Muokkasin alkuperäistä sävyä hieman vaaleammaksi ja sitten tulostin seinäpinnat tarrapaperille. Päätyseinän pinta oli sen verran tasainen, että vahvikepahvia ei siihen tarvittu.


Valpurin Puodin kakluunin kulmaukseen tein pienen pätkän rosoista muuripintaa. Alle laitoin ensin valkoista kartonkia, jonka päälle sudin lumipastaa, jonka koostumus on hieman rosoinen jo valmiiksi. Tässä kohtaa en alkanut pelaamaan mannaryynien kanssa, vaikka niidenkin avulla vastaavanlaista rosoista pintakuviointia saa aikaan. Lumipasta oli tässä kohtaa iisimpi vaihtoehto, kun pohjapalat olivat jo seinässä kiinni. Pasta ei valu ja on helppo levittää esim. siveltimen avulla.

 Märkä lumipasta kuprutti hieman alla olevaa ohutta kartonkia (niiltä kohdin, joihin kartongin liima ei ollut levittynyt) mutta pastan kuivuttua kuprut vetäytyivät. Pastassa on 3D-efektiä, joka kohoaa pinnasta tehden siitä kauniin eläväisen. 

Lumipasta on kuivuttuaan hivenen kellertävän sävyistä (ainakin siltä se harmahtavien sävyjen keskellä näytti), ja ei oikein mätsännyt alakerroksen tapettien sävyihin. Siispä maalasin muuriseinät ensin puhtaan valkoiseksi ja tuputin sekaan sinne tänne vaalean harmaata sävyä.


Seuraavaksi valmistelin huoneiden listat. Tein ne balsasta ja maalasin akryylimaalilla kuultavan ruskeaksi. Kiinnitin nekin Super Thick Tacky gluella. Seinät sai tummista listoista ihanasti ryhtiä. Huoneiden kulmauksiin en kiinnittänyt listoja vielä. Kiinnitän ne sitten siinä vaiheessa, kun saan toisen kerroksen lattian paikalleen, ja kun talon avautuvat etuseinät ovat kiinnitysvaiheessa.Aloitin myös jo valmistelemaan isoja päätyikkunoita listoittamalla ikkunoiden raamit. Alun perin ajatukseni oli tehdä taloon valkoiset ikkunanpokat, mutta tässä työn edetessä päätinkin tehdä niistä mustat. Se sopii talon tunnelmaan paremmin ja uskon, että ne tulevat sopimaan kokonaisuuteen todella hyvin! 

Hyvässä vaiheessa siis ollaan! Seuraavaksi jatkan päätyikkunoiden rakentamisen parissa, sekä siirryn tapetoimaan talon 2.kerrosta! Työhuoneeseeni aion etsiä jotain pirteän pirskahtelevaa tapettia ja myymäläpuolen suunnittelu jatkuu! Kerron näistä lisää sitten ensikerralla.


Sadepäivissä on ihana oma ihana tunnelmansa rakentaa ja fiilistellä..


Näkymiä työhuoneeni parvekkeelta. Bongaa kuvasta poni! :)

Iloa kesään ja ollaan kuulolla! :)


Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen niiden julkaisua.