Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

VILLAKORISTA VIIPSINPUUHUN

VILLAKORISTA VIIPSINPUUHUN

Muinaistekniikan näyttötyö miniatyyrikoossa :)

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi


Heippa!

Ajattelin vuoden päätteeksi kertoa teille ensimmäisestä näyttötyöstäni, jonka tein tässä hieman ennen joulua. Aloitin siis viime syksynä (08/2023) Muinaistekniikan artesaanin opinnot Mynämäen taideteollisessa, ja päivämäärällä 20.12 oli ensimmäinen näyttö, aiheenaan Kulttuurilähtöinen tuotteistaminen.

Ideana oli suunnitella ja valmistaa näyttöön (mahdollisesti ihan oikeasti) myyntiin tuleva tuote ja sille pakkaus. Tässä huomionarvoista oli kulttuurilähtöisyys, eli valmistaa jokin menneiden aikojen tuote/esine joko alkuperäismateriaaleista tai perustella käytetyt materiaalit, jos ne poikkeaa alkuperäisesti käytetystä materiaalista, sekä kertoa esineen alkuperästä. Toiseksi oli tuotteistaminen, jossa oli otettava huomioon myös esim. tuotteen/pakkauksen valmistusaika (työhön käytetty aika), sekä miten hinta muodostuu jne. Meidän piti myös kirjata tekovaiheista ylös huomion arvoisia asioita; huomioida ajankäyttö, mikä toimi, mikä ei, mitä opin matkalla ja mitä tekisin jatkossa mahdollisesti toisella tavalla, eri tekniikalla jne., sekä tietysti myös ottaa kuvia tekovaiheista. Tämä on itselleni hyvinkin tuttua puuhaa, sillä teen sitä työssäni oikeastaan päivittäin :)

Näytön suunnitteluvaiheessa mietin aiheeksi jotain syksyn mittaan koulussa tekemääni esinettä tuotteen rooliin, kuten juustokehää, lautanauhaa tai pronssivalussa tekemääni riipusta. Meillä oli alkusyksystä koulussa aiheena myös villa ja sen työstäminen langaksi. Karstaaminen ja erityisesti kehrääminen tulivat silloin tutuiksi, sillä meidän piti syksyn aikana kehrätä n. 200 metriä lankaa, josta kudomme tulevan kevään mittaan itsellemme lämpöisen huivin. Tästä villa-aiheesta innostuin, ja päätin, että teen näyttötyöhöni jotain villan käsittelyyn liittyviä esineitä. Ja koska työskentelen Miniatyyrimaailmassa, luontevasti ajatus oli, että toteuttaisin esineet tietysti minikokoisina, kuinkas muuten! Tämän idean välähdettyä mieleeni, ei paluuta enää luonnollisestikaan muuhun ollut :D


Näyttötyöstä tuli lopulta 7-osainen setti (yhteensä 8 esinettä) + pakkaus, sisältäen: villakorin, villavyyhdit, lankarullan, värttinän, karstat, viipsinpuun ja keritsimet. Pakkauksen päätin pitää mahdollisimman yksinkertaisena ja tehdä sen koivun tuohesta.


KERITSIMET

Lähdetäänpä liikenteeseen esineestä, jota tarvitaan ihan ensimmäisenä, ennen kuin villaa pystyy alkaa työstämään langaksi. Ensimmäinen esine on siis "rautakauden sakset", eli keritsimet! Keritsimillä villa leikataan, eli keritään, lampaan yltä. Keritsimet on aikoinaan valmistettu esim. pronssista, mutta nämä miniversiot on koottu rautalankaa, Fimo -massaa ja ekopaperia hyödyntäen. En siis lähtenyt takomaan niitä tällä kertaa ;)

Terät on tehty massasta, varsi paperista ja rautalangasta, joka pitää esineen muodossaan. Maalasin akryylimaaleilla, sekä ripauksella hopeista metallimaalia.VILLAKORI, VYYHDIT & LANKAKERÄ

Alkuperäinen ideani oli tehdä villoille pellavakankainen pussi, mutta päätin kokeilla korin punomista ekopaperista. Punominen on hauskaa, ja korista tuli kyllä oikein hyvä, mutta mikäli näitä myyntiin tekisin, kori nostaisi työstöaikansa puolesta hintaa melko reippaasti. Mutta, kokeiltu mikä kokeiltu ja tykkään lopputuloksesta :) 

Villa on 100% villaa, avattua villalankaa, sekä valkoiset käkkärät peräisin vanupussista. Käkkärät näyttävät ihan minikokoiselta lampaan villalta joten sopivat tähän ihan loistavasti!

Villavyyhdit ja lankakerän tein niin ikään villalangasta puretuista säikeistä, joihin kieputin lisää kierrettä ja tein niistä sitten nämä vyyhdit. Liimasin vyyhtejä hieman kasaan, jotta ne pysyvät yhdessä kauniisti aseteltuina. Villalangan kieputin pienen puuhelmen ympärille. Prototyypeistä tuli hieman liian massiiviset omaan makuun, mutta tämän takia prototyyppejä tehdään, jotta seuraavaksi tulee sitten parempi :)


KARSTAT

Karstoja on käytetty keskiajalta lähtien. Karstauksen tarkoituksena on saada kuidut irtoamaan ja yhdensuuntaisiksi, jolloin villasta tulee ilmavaa ja siitä voi kehrätä lankaa.

Nämä minikarstat tein uunissa kovetettavasta polymeerimassasta (Fimo). Mielessäni oli käyttää oikeaa puuta tähän, mutta sen veistämiseen olisi mennyt niin paljon aikaa, että minusta on ihan perusteltua tehdä tällainen työ massasta, kun sellaista nykyään on olemassa. Muina materiaaleina käytin maalattua ekopaperia, liimaa ja akryylimaaleja.

Piikit tein lyhyeksi leikatusta karvakankaasta. Piikit kovetin akryylimaalilla, mutta onnistuu varmasti esim. liimankin avulla. Yksityiskohdat ovat miniatyyrien suola, joten iinimiinipienet naulankannatkin oli näihin tietysti tehtävä. 


VÄRTTINÄ

Värttinän avulla kehrätään villasta lankaa. Sen varsi on tehty puusta, ja tämän minivärttinän varren vuolin askarteluveitsen avulla pienestä cocktailtikusta. Näin pienissä töissä cocktailtikku on kestävämpi valinta materiaaliksi, kuin esim. balsapuu, joka näin ohueksi työstettynä katkeaisi helposti.

Värttinän päähän koukuksi liimasin superpienen pätkän ohutta metallilankaa. Värttinän kehrän tein huoneilmassa kovettuvasta askartelumassasta (silkkimassa), jonka maalasin kuparin ja kullan värisillä akryylimaaleilla. Se jäljittelee hiekkavalu -menetelmällä tehtyä pronssista kehrää, jollaisen (normikokoisen) tein itselleni koulussa. Hiekkavalu on pronssikauden keksintöjä. Kehriä on valmistettu aiemmin myös puusta, luusta, savesta ja kivestä.


 Pelkkä värttinä ei ole mielestäni pelkkänä esineenä (tässä yhteydessä) niin kiva, vaan enemmän yksityiskohtia on aina parempi! Halusin siis tehdä värttinästä sen näköisen, että siinä on kehräystyö kesken. Kiedoin värttinän ympärille ohutta pellavalankaa, sekä kiinnitin langan päähän pätkän avattua villalankaa.VIIPSINPUU

Viipsinpuun avulla saa kehrätyn langan kieputettua vyyhdiksi esimerkiksi langan pesua tai värjäämistä varten. Normaalisti viipsinpuun osat ovat irrotettavia, mutta miniatyyriversio on tällä kertaa kauttaaltaan kiinteä ja yhdessä osassa :) Tästäkin tietysti voisi tehdä myös irto-osaisen version... Tein viipsinpuun "päätyosat" balsasta ja varren cocktailtikusta, ja sitten maalasin kevyesti akryylimaaleilla.


PAKKAUS

Tein pakkauksen koivun tuohesta, jota sain metsänhoitoalalla toimivalta serkultani (Metsäapu Rantanen). Tuohi oli pakkausta ajatellen jo valmiiksi sopivan kaarevassa muodossa, joten se ei sen enempiä työstämistä kaivannut, vaan leikkasin palan sopivaan kokoon ja liimasin avonaiset päät yhteen. Pohjan leikkasin tasaisemmasta tuohen palasta ja liimasin sen kevyesti pohjaan kiinni. Halusin pakkauksesta pesämäisen, joten pohjalle laitoin silputtua niintä. Päälle leikkasin palan silkkipaperin tyyppistä ekopaperia, johon asettelin esineet. Valmista tuli!


Esineet voi pitää esillä rasiassa, tai ne voi sijoittaa nukketaloon tai muuhun miniatyyrirakennelmaan haluamallaan tavalla. Tuohirasian voi sen jälkeen kierrättää, esim. sytykkeenä saunan pesässä tai nuotiolla, eli se on myös ekologisuuden kannalta aivan mahtava pakkausmateriaali!


LOPUKSI

Näytössä sain arvioitsijoilta kommenttia, että etenkin punottu kori ja tämän malliset karstat ovat tosiaan vähän uudempaa tuotantoa, eli setti ajoittuisi niiden myötä n. 1800 -luvulle. Näytön jälkeen halusin viilata setin esineistöä vielä lisää, ja päivitin settiä enemmän keskiajan alkupuolen (ehkä rautakaudenkin) suuntaan. Tein siis korin oheen villalle pellavaisen pussin ja karstoista niitä edeltäneet versiot, villakammat.

Villakampojen piikit tein ohuen ohuesta metallilangasta, ja kiinnitin ne balsapuun paloihin (pehmeään puuhun piikit sai hieman upotettua). Löysin tilpehöörilaatikostani täydellisen, valmiiksi muotoillun puisen osan, josta katkoin villakampojen varret.

 Villakampojen piikit katkoin ajatuksissani ehkä hieman liian lyhyiksi, niissä lienee ollut aikojensa alussa pidemmät piikit, mutta teen sellaiset sitten ensikerralla ;) Enkä muuten tiedä (ja osaako kukaan varmaksi sanoa), onko pellavaista pussukkaa villansäilytykseen koskaan käytetty, mutta pellavaa on viljelty Suomessa viimeistään keskiajan alkupuolelta asti, joten ainakin ajoituksen puolesta pussi sopii settiin oikein hyvin! 

Paperinen pussihan on villan säilytykseen ihan paras (ilmava materiaali, jolloin koit pysyvät poissa), mutta paperin valmistus tuli Suomessa kuvioihin vasta myöhemmin, 1600-luvulla. Toki paperia on Suomeen tuotu jo sitä ennenkin, eli sen puolesta paperista pussiakin olisi tähän työhön voinut yhtälailla käyttää. Nyt pussi on kuitenkin pellavainen, ja sillä hyvä :)

Tässä alla setti päivitettynä keskiaikaan.


Ja koska kyseessä oli näyttö, sain tästä myös arvosanan. Ja lupasin sen teille myös paljastaa :) En oikeastaan jännittänyt lopputulemaa, koska olin niin äärettömän innoissani tästä projektista! Ja sen myötävaikutuksesta aika varma siitä, että arvosana tulisi olemaan hyvä. Ja (arvoasteikolla 1-5) vitonenhan siitä sitten napsahti! Olen siis oikein vaan isosti tyytyväinen! :)

Tässä setti, jossa kaikki tekemäni esineet mukana.

Karstat muodostui ehkä mun lemppariesineeksi näistä! En osaa oikein avata että miksi, ne vain on :) Myös keritsimet on kivat! Ja yleisesti tykkään kyllä näistä ihan kaikista! 

Nousiko joku esine sinun suosikiksi? Vai onko koko setti se juttu?


Kiitos ajastasi.

♡ Iloa, valoa ja rakkautta alkavaan vuoteen! ♡


Jätä kommentti

Teija Tenhonen

Jälleen kerran aivan uskomatonta taitoa , tietoa ja tarkkuutta. En yhtään ihmettele, että sait parhaan arvosanan. Vau !!!

Riina Tuulia

Kiitos kovasti <3 :)

Tuntematon

Voi vitsit miten hienot tuli! Ja tosi kiinnostavaa lukea tosta tarkkuudesta noiden esineiden iän kanssa.

Mila Griinari

Nimi unohtui tosta edeltä. ????

Riina Tuulia

Kiva kuulla :) Kiitos paljon! <3